Waarom werkgeluk belangrijk is

Werkgeluk wordt steeds belangrijker. Zeker bij de nieuwe generatie werkenden, waar ik onlangs een blog over schreef. Wij geloven er in dat het heel belangrijk is om regelmatig stil te staan bij werkgeluk. Dat van jezelf én van medewerkers. René vertelt graag wat het je oplevert.

"Voor welke uitdaging je ook staat, het wordt leuker en de uitkomst wordt beter als je er over in gesprek gaat met elkaar, weet wat je kunt verwachten en geen aannames doet."

“Veel organisaties en HR afdelingen zijn al lange tijd bezig met het thema’s als ‘binden en boeien’, ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘werkgeluk’. Ik weet uit ervaring hoeveel er op de HR afdeling afkomt. Verzuim, vacatures, beslissingen over outsourcen of juist uitbreiden van een afdeling, onderwerpen als cultuur, structuur, leiderschap,  vraagstukken over (modernere) manier van belonen, waardering. En bij al deze onderwerpen staat de mens centraal.

Voor welke uitdaging je ook staat, het wordt leuker en de uitkomst wordt beter als je er over in gesprek gaat met elkaar, weet wat je kunt verwachten en geen aannames doet. Een open deur? Inderdaad. Makkelijk? Nee, dat is het niet. Het is tijdrovend en soms moeilijk om een goed gesprek te voeren. Vooral ook omdat medewerkers (en leidinggevenden) zelf ook vaak niet goed weten wat ze willen en kunnen.

"Bij een gesprek over werkgeluk staan 3 onderwerpen centraal."

PIRAMIDE VAN WERKGELUK

Een fijne tool om een goed gesprek te voeren over betekenisvol werk, werkplezier, ambities etc. is door de piramide van werkgeluk te gebruiken. Bij een gesprek over werkgeluk staan 3 onderwerpen centraal. Deze lichten we je graag toe.

Zingeving

Zingeving in het werk is cruciaal. Zonder zingeving geen toename in focus en prestatie. Zonder zingeving blijft aandacht voor werkgeluk een leuke hobby zonder impact. Het is erg belangrijk om stil te staan welke persoonlijke betekenis je geeft aan je werk. Draagt jouw werk bij aan iets moois, goeds of belangrijks? Betekent jouw werk meer dan alleen dat salarisstrookje?

Voldoening

Krijg je energie van het werk dat je doet? Passen de taken bij je competenties? Kun je je ambities kwijt?

Werkplezier

Ga je met plezier naar je werk? Heb je fijne collega’s waar je bij terecht kunt? Kun je samen werken aan nieuwe projecten of uitdagingen en krijg je voldoende ruimte voor eigen inbreng?

In de tool die we gebruiken geef je waarde aan elk onderdeel. Dat doe je door een cijfer te geven over hoe het staat met jouw:

  • zingeving
  • voldoening
  • werkplezier

Tevens wordt het duidelijk hoe belangrijk je elk onderdeel zelf vindt, want ook dat is persoonsafhankelijk en kan voor ieder type mens anders zijn.

DE PIRAMIDE VAN WERKGELUK IN DE PRAKTIJK

Bij één van de opdrachtgevers waar ik als interim HR adviseur werkte, werkten 3 collega’s op een afdeling samen. Als alternatief op het functioneringsgesprek heb ik besloten om met elkaar de piramide van werkgeluk door te nemen. Niet omdat er een probleem was, maar omdat ik het belangrijk vond om van elkaar te horen hoe het staat met het werkplezier en de verbondenheid met de organisatie.

Dit hebben we eerst een-op-een gedaan. Nadat iedereen akkoord was hebben we het gesprek als team opgepakt. Wat bleek? Iedere collega had taken en verantwoordelijkheden die zij helemaal niet leuk vindt, maar waar een andere collega wél enthousiast over werd.

We hebben met deze eenvoudige tool gesproken over de doelen van de afdeling, de onderlinge taakverdeling en de toelichting waarom iemand iets leuk vindt en waar men moeite mee heeft. Dit heeft uiteindelijk geleid tot wijzigingen in taken en taakverdeling, maar er zijn ook nieuwe samenwerkingsafspraken met elkaar gemaakt. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen en bovendien een leuke, motiverende bijeenkomst. Kortom, voor herhaling vatbaar.

"Bij Aias houden we van persoonlijk contact en langdurige relaties."

SPARREN?

Wil jij een sparren over werkgeluk? Ik deel graag mijn ervaring met ondernemers of HR betrokkenen. Neem contact met mij op voor een kop koffie via rene@aias.nl of 06-81344899.

OVER ONS

Aias is een HR dienstverlener en wij vinden werkgeluk een belangrijk thema. Wij bieden HR diensten onder één dak:

Bij Aias houden we van persoonlijk contact en langdurige relaties.

ik sta voor je klaar

René Helbers

René Helbers

0545-272118
rene@aias.nl

Stuur een mail

De piramide van werkgeluk

Onze piramide van werkgeluk een vaste plek geven op je (thuis)kantoor? Of meenemen in gesprekken met je werknemers?

Training werkgeluk

Aias helpt werkgevers en werknemers op verschillende manieren hun werkgeluk te vergroten. Ga de diepte in met onze training werkgeluk.

Meer inspiratie