Mooie wisselwerking tussen Aias en Musea Zutphen

De Musea Zutphen bestaan uit het Stedelijk Museum Zutphen, waarin de rijke geschiedenis van Zutphen ontdekt kan worden en Museum Henriette Polak: hét museum voor moderne-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. Musea Zutphen heeft 17 betaalde krachten in dienst en zo’n 80 vrijwilligers.

"Ons professionele museumteam kent verschillende specialismes gericht op het presenteren, behouden en beheren van de museumcollecties."

Tiana Wilhelm is directeur en verantwoordelijk voor alle HR-zaken. Aias is strategisch sparringpartner, vraagbaak en operationele HR ondersteuner als medewerkers in dienst treden. Tijd om Tiana te spreken over HR bij een museum, wat is daar bijzonder aan?

In dit interview gaan we dieper in op:

  • HR bij de Musea Zutphen
  • Project: actualiseren personeelshandboek
  • Samenwerken met Aias: flexibel en direct vervanging
  • (HR) uitdagingen op dit moment

HR bij Musea Zutphen

Tiana: “De mix van betaalde en vrijwillige medewerkers kenmerkt veel culturele en sportorganisaties. Ons professionele museumteam kent verschillende specialismes gericht op het presenteren, behouden en beheren van de museumcollecties. Onze vrijwilligers zijn verdeeld over 11 verschillende werkgroepen, waarvan de gastvrouwen en –heren de grootste groep vormen. Alle vrijwilligers worden door vaste medewerkers aangestuurd. Wat de vrijwilligers verbindt, is hun liefde voor kunst, geschiedenis en Zutphen. Zij voelen zich betrokken en zetten zich belangeloos voor ons in. Hun commitment is groot. Ik vind het mooi om te zien dat we regelmatig jubilea hebben van vrijwilligers, die zich al jarenlang voor ons inzetten.”

"Bij ziekte wordt het werk herverdeeld. Dat heeft als voordeel dat medewerkers voorbij hun eigen discipline kunnen kijken, maar als nadeel dat iedereen ook overal wat van vindt."

Kennis bij meerdere personen

“De tentoonstellingen in onze twee musea volgen elkaar snel op, de gemiddelde looptijd is 16 weken”, vervolgt Tiana. “De beide musea samen presenteren zo’n acht tentoonstellingen per jaar. Met name voor de collega’s van collectiebeheer is dat pittig, want zij zijn bij de op- en afbouw van elke tentoonstelling betrokken. De voorbereidingen voor een tentoonstelling nemen zo’n 1,5 à 2 jaar in beslag. De openingsdatum is een harde deadline, ook als we zieken hebben. Bij ziekte wordt het werk herverdeeld. Dat heeft als voordeel dat medewerkers voorbij hun eigen discipline kunnen kijken, maar als nadeel dat iedereen ook overal wat van vindt. Soms moeten dan piketpaaltjes worden geslagen om rollen en taken weer duidelijk te beleggen.”

Project: actualiseren van personeelshandboek

Op dit moment helpt Lisette bij het actualiseren van het personeelshandboek. Tiana: “Het is goed om een deskundige partner te hebben die je scherp houdt en kennis heeft van actuele wet- en regelgeving. Een contract maken kan ik ook zelf, maar in bijzondere gevallen, bij conflictsituaties of langdurige uitval heb je specialistische kennis nodig. Natuurlijk hebben we ook een Arbodienst die bij langdurige ziekte adviseert, maar in de praktijk is gebleken dat Aias relevante, aanvullende informatie biedt. Daar heb ik wat aan.”

Flexibel en gegarandeerde vervanging

“Als kleine organisatie is het belangrijk om een flexibele schil rondom je bedrijf te hebben. Je kunt niet alles zelf in huis hebben. Daarnaast is een externe, frisse blik goed voor je bedrijf. Het voordeel van Aias is dat Natasha en Lisette beiden dezelfde dienstverlening kunnen geven. Als een van beiden ziek is of vakantie heeft, kan ik altijd bij de ander terecht. We zijn geen nummer bij Aias, beide dames zijn erg betrokken. Ook is fijn dat onze salarisadministratie en Aias een goede wisselwerking hebben.”

"We zijn geen nummer bij Aias, beide dames zijn erg betrokken"

HR-uitdagingen op dit moment

“Net als bij andere bedrijven is onze grootste uitdaging momenteel om geschikt personeel te vinden”. Tiana vervolgt: “Normaal gesproken hebben we altijd een goede respons op onze vacatures. Mensen vinden het bijzonder om in een museum te werken. We merken nu dat het aantal reacties op vacatures minder wordt. Mensen die een 9 tot 5 baan willen zijn bij ons niet op het juiste adres, die vallen onmiddellijk af. In zijn algemeenheid zie ik dat jongeren de balans tussen werk en privé steeds belangrijker vinden en niet per se fulltime willen werken. Tijd weegt zwaarder dan geld. Als werkgever moet je steeds creatiever worden om medewerkers op een andere manier aan te trekken, te behouden en te belonen, ook daar helpt Aias ons mee.”

ik sta voor je klaar

Lisette Janssen

Lisette Janssen

0545-272118
lisette@aias.nl

Stuur een mail

tijdelijke versterking

Mis je strategische slagkracht om processen door te ontwikkelen of op te zetten binnen de HR afdeling? Denk dan aan tijdelijke versterking om processen te optimaliseren en HR medewerkers te begeleiden.

De piramide van werkgeluk

Onze piramide van werkgeluk een vaste plek geven op je (thuis)kantoor? Of meenemen in gesprekken met je werknemers?

Waarom werkgeluk belangrijk is

Werkgeluk is belangrijk. Maar waarom? En wat houdt het precies in? Hoe kan je eraan werken? René legt uit en geeft tips!

Meer inspiratie