In 3 stappen naar meer werkgeluk

Werkgeluk is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar wat is precies werkgeluk? Wanneer ervaar je werkgeluk? En hoe ga je hierover het gesprek aan met elkaar?

"Als leidinggevende en medewerker werk je samen aan werkgeluk"

Wat we je in ieder geval al kunnen vertellen: als leidinggevende en medewerker werk je samen aan werkgeluk. In deze uitleg lees je stap voor stap hoe je dat doet.

De piramide van werkgeluk

Als HR-dienstverlener spreken we bij Aias elke dag werkgevers en werknemers over hun werk én hoe zij dit ervaren. Werkgeluk is voor iedereen anders. De 3 belangrijkste pijlers van werkgeluk zijn echter altijd hetzelfde.

  • Zingeving
  • Voldoening
  • Werkplezier

De Piramide van Werkgeluk helpt jou en je medewerkers in 3 stappen naar meer werkgeluk. Met de piramide, die leidinggevende en de medewerker invullen over de 3 pijlers van werkgeluk, breng je werkgeluk in kaart en heb je de handvatten om hierover het gesprek aan te gaan.

Heb je de piramide van werkgeluk nog niet in je  bezit? Download deze gratis. 

Op weg naar meer werkgeluk

Stap 1 – De piramide invullen

Je las het al in de inleiding van dit blog: aan werkgeluk werk je samen. Leidinggevende en medewerker vullen de piramide daarom allebei in. Doe dit afzonderlijk van elkaar. Als medewerker ga je uit van je huidige werksituatie. Ben je leidinggevende, dan verplaats je je in de medewerker en vul je in wat jij denkt dat de medewerker ervaart.

Geef antwoord op de vragen in de piramide en geef elk onderdeel vervolgens een rapportcijfer. Ga voor het gemak allebei uit van het Nederlandse schoolsysteem: een 0 is heel slecht, en een 10 is geweldig.

Neem de tijd en denk goed na over de antwoorden. Wat gaat goed? Wat kan beter? Waarom kom je tot een bepaald rapportcijfer en wat vind je van het cijfer? Ga je meer werkgeluk ervaren als één onderdeel hoger zou scoren? En wat heb je daarvoor nodig?

Vragen die je jezelf kan stellen bij het waarderen van de verschillende onderdelen.

Zingeving: Welke persoonlijke betekenis geef ik aan mijn werk? Draagt mijn werk bij aan iets moois, iets goeds of belangrijks? Betekent mijn werk meer voor me dan alleen dat salarisstrookje? En wat zijn mijn drijfveren?

Voldoening: Krijg ik energie van het werk dat ik doe? Passen de taken bij mijn competenties? Kan ik mijn ambitie kwijt in dit werk?

Werkplezier: Ga ik met plezier naar mijn werk? Heb ik fijne collega’s bij wie ik terecht kan? Werken we samen aan een uitdaging? En krijg ik voldoende ruimte voor eigen inbreng?

Veel plezier met het invullen! We weten zeker dat dit je al veel inzicht geeft in jouw werkgeluk.In d

Het gesprek aangaan is de belangrijkste stap naar meer werkgeluk. Vertrouwen en veiligheid zijn daarbij essentieel.

STAP 2 – IN GESPREK

Alles ingevuld? Dan ga je met elkaar in gesprek over de antwoorden die jullie beide hebben gegeven. Stel als leidinggevende open vragen, zoals:

  • Waarom scoort een onderdeel hoog, gemiddeld of laag? Kan je hier meer over vertellen?
  • Over welk cijfer ben je tevreden? De ene persoon is tevreden met een 6, de ander vindt dit cijfer te laag.
  • Waar wil je aan werken? Wat is daarvoor nodig? Welke afspraken kunnen we hierover maken?

Dit gesprek is de belangrijkste stap naar meer werkgeluk. Vertrouwen en veiligheid zijn daarbij essentieel. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, we delen onze ervaring graag.

Stap 3 – Blijf in gesprek

Een inkopper… Na het invullen van de piramide en het bespreken van de uitkomsten ben je goed op weg, maar hier stopt het niet.

Bepaal samen het vervolg. Aan welke pijler van werkgeluk ga je werken? Schrijf leerdoelen uit in een volzin. En maak afspraken over wie, wanneer, waarop terugkomt.

Maak van werkgeluk een terugkerend item op de agenda en blijf met elkaar in gesprek. Dat kan op elk willekeurig moment, of zet de piramide van werkgeluk in ter vervanging van het traditionele functioneringsgesprek. Wil je sparren over hoe je dat doet? Neem dan even contact op met Lisette. Zij deelt haar HR- en werkgelukkennis graag.

Werksituaties veranderen razendsnel: nieuwe collega’s, de inhoud van werk, ontwikkelingen in de organisatie en privésituatie. De scores van nu kunnen over een half jaar heel anders zijn. Vul de piramide daarom regelmatig opnieuw in.

Nog meer werkgeluk

De stappen doorlopen, de smaak te maken en wil je echt een verdiepingsslag maken op het gebied van werkgeluk? Volg dan de training werkgeluk van Aias.

Sparren?

Eens sparren over Werkgeluk? Lisette deelt graag haar ervaring met ondernemers of HR-betrokkenen. Neem contact op met Lisette voor een kop koffie via lisette@aias.nl of 06-53597904.

Ik sta voor je klaar

Lisette Janssen

Lisette Janssen

0573-123456
lisette@aias.nl

Stuur een mail

De piramide van werkgeluk

Onze Piramide van Werkgeluk een vaste plek geven op je (thuis)kantoor? Of meenemen in gesprekken met je werknemers?

Training werkgeluk

Aias helpt werkgevers en werknemers op verschillende manieren hun werkgeluk te vergroten. Zo kan je direct zelf aan de slag met de piramide van Werkgeluk of ga je de diepte in met onze training werkgeluk.

Meer inspiratie